ENDÜSTRİ 4.0 VE ENTEGRASYON SÜRECİ SEMİNERİ

Kategori: Genel | 0

OSİAD Akademi ve TMMOB Makine Mühendisi Odası/Ankara Şubesi işbirliği ile 5 Eylül 2018 de Endüstri 4.0 ve Entegrasyon Süreci konulu Seminer gerçekleştirildi. Seminerde Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sn. Serhan Kökhan bir sunum gerçekleştirildi. Sn. Serhan Kökhan’ a ve katılım sağlayan misafirlerimize teşekkür ederiz.
________________________________________
Endüstri 4.0: Ya Uyum Ya Ölüm
OSİAD Akademi ile Makine Mühendisleri Odası’nın üretim süreçlerinde sarsıcı gelişmelere yol açacak olan Endüstri 4.0 konusunda farkındalığın artırılmasını amaçlayan seminer düzenlendi. Seminerde sürece uyum sağlayamayan KOBİ’nin kapısına kilit vuracağı, pek çok mesleğin yok olurken yeni mesleklerin ortaya çıkacağı belirtildi ve “Hazırlanmazsak yok oluruz” denildi.
OSİAD Akademi ile Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, son yılların güncel tartışma konusu Endüstri 4.0’ ı gündemine aldı. Endüstri 4.0’ ın üretim süreçlerinde, çalışma tarzlarında ve yaşam biçimlerinde çok köklü değişiklere yol açacağının ifade edildiği seminerde “ya uyum ya ölüm” vurgusu dikkat çekti.
Seminerin açılışında konuşan Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, Ostim’ de yürütülen Haberleşme Teknolojileri Kümelenme çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini, 2020 yılında yüzde 100 yerli ve milli 5G teknolojisinin üretilmesine hükümetin de çok büyük destek verdiğini söyledi. Türkiye’de ilk defa bu alanda çalışan firmaların bir araya geldiğini ifade eden Kurt, endüstri 4.0’a entegrasyon sürecinde haberleşmenin çok güçlenmesi gerektiğini, haberleşmenin güçlenmemesi durumunda da Endüstri 4.0’a uyum sağlanamayacağını anlattı. Sanayicilerin, çalışanların, işadamı örgütlerinin bu yeni sürecin henüz farkına varmadığını belirten Kurt, “Endüstri 4.0, işverenleri de işçileri de ilgilendiriyor. Sanayiciler hazırlıklı olmazsa bu yeni dalganın altında kalacaklar; niteliksiz işgücü de çalışacak meslek bulamayacak” dedi. Kurt, bu süreçle ilgili işçilerin farkındalıklarının artırılmasına yönelik olarak bazı işçi konfederasyonlarıyla görüşmeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.
İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Başkanı Mehmet Akyürek, dijitalleşmenin hayatımıza girdiğini hatta robotların üretim süreçlerine dahil olduğunu belirtirken hükümetin, sanayici ve işadamlarının, üniversitelerin, çalışanların yeni döneme hazırlık yapması konusunda acele etmesi gerektiğini söyledi.
Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Serdar Ulu ise, Endüstri 4.0’ın kendine has özellikleri ve gelişimi ile sanayinin tamamı için yeni bir paradigma ve yeni bir çağın başlangıcı olduğunu söyledi. Ulu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Otonom sistemler, yapay zekâ, nesnelerin interneti, akıllı fabrikalar, 3D yazıcılar, birçok farklı disiplinin bir arada olduğu, sanal ve fiziksel olanın uyum içinde çalıştığı, üretim ve tüketim sisteminin yeniden şekillendiği bir dünyadan söz ediyoruz. Uyum için ülkemizde de nitelikli insan gücüne olan ihtiyaç artacağını tahmin edebiliriz. Endüstri 4.0’a uyum sağlaması gereken temel unsurların öncelikle biz mühendisler, sanayiciler, devlet kurumları, üniversiteler, üretim tesisleri, çalışanlar ve toplum olduğunu düşündüğümüzde planlamacı anlayışla toplumsal ve sektörel gereksinimleri karşılayacak bir eğitim politikasının hayata geçirilmesi gerekmektedir.”
Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Serhan Kökhan tarafından Endüstri 4.0 içerikli bir sunum gerçekleştirildi.

OSTİM – Endüstri 4.0 Sunumu – Serhan KÖKHAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir